Bocuse dOr.jpg

Bocuse d'Or: V honbě za vítězným receptem

Bocuse d’Or je nejprestižnější gastronomická soutěž na světě. Jakmile soutěž začne, už je to jen buď a nebo – v honbě za vítězným receptem není prostor na chyby.

Ørjan Johannesen sní svůj sen: stát se nejlepším šéfkuchařem na světě. Aby dosáhl svého cíle, čekají ho měsíce příprav. Ale jak se lze připravit na jednu z nejslavnějších gastronomických soutěží na světě?
 
Již jako devítiletý chlapec začal Ørjan vařit v hotelu Bekkjarvik Gjestgiveri ve městě, kde vyrůstal. Dnes dělí svůj čas mezi hotelovou kuchyni a tréninkovou kuchyni v Sandefjordu, kde sídlí jeho trenér Odd Ivar Solvold. Odd Ivar vyhrál bronz na Bocuse d’Or v roce 1997 a od té doby vede k úspěchu další norské kuchaře. Stát se nejlepším kuchařem na světě není něco, čeho lze dosáhnout pouze vlastními silami. Znamená to úsilí celého týmu a precizní přípravu.
 
Na Bocuse d’Or Europe 2014 skončil Ørjan Johannesen třetí a kvalifikoval se na gastronomické mistrovství světa v Lyonu v roce 2015. Výzvu přijímá s klidem a jeho krédo zůstává stejné: Důležité jsou původní chutě ingrediencí a lidé musí říkat: „Teda! Jak to děláte, že něco tak jednoduchého a nekomplikovaného chutná tak skvěle?“ Jednoduchá kombinace dobré obsluhy a dobrého jídla je zárukou nejlepšího kulinářského zážitku. Jenže to, co vypadá jednoduše, bývá často tím nejsložitějším.
 
Formule 1 mezi kuchaři
 
Jelikož je Bocuse d’Or formulí 1 mezi kuchaři, musí se jet podle scénáře „teď nebo nikdy“. Ten, kdo se chce připravovat a soutěžit o medaile na Bocuse d’Or, musí zvládat nepřebernou řadu věcí. Ørjan Johannesen věnuje mnoho času detailům, které se netýkají bezprostředně samotného jídla. Pravidla, nástroje a hygienické podmínky musí mít zcela pod kontrolou. Dodává: „Na soutěži v Lyonu budu mít k dispozici jen omezený čas, přesto musím mít vše kolem sebe úhledné a čisté. Vysoká úroveň hygieny je na prvním místě.“ Když soupeříte s nejlepšími kuchaři na světě a chcete dosáhnout úspěchu, musí být vše dokonalé, protože i sebemenší detail může vše rozhodnout.
 
Ørjan používá Tork Low-Lint čisticí utěrky, aby se mohl spolehnout, že stříbrný talíř bude na konečné prezentaci vypadat perfektně. Na Bocuse d’Or musí být vše dokonalé. Žádné otisky prstů nebo šmouhy, a co je stejně důležité: žádné nechtěné kapky omáčky nebo zbloudilé špetky koření. Tuto dokonalost splňuje Tork Low-Lint čisticí utěrka, která čistí, aniž by pouštěla vlákna, je schválená pro styk s potravinami a rychle absorbuje tuk.
 
 
Tento článek byl připraven před konáním Bocuse d'Or v roce 2015. A hádejte, co... Vyhrál.

Tyto utěrky budu mít na Bocuse d’Or rozhodně po ruce.

Ørjan Johannesen

Vítěz Bocuse d'Or 2015